#MoesTuinMaaltjes – radijs

Rood rond knolletje…

Nog even over het radijsje. Van alle#moestuintjes van Albert Hein, is de radijs wel de gemakkelijkste. Ze kiemen best snel en kunnen onder de juiste omstandigheden ook binnen 6 weken tot een mooi rond knolletje groeien. Met een beetje geluk en gezond verstand kom je een heel eind! En dan…?

 

IMG_0305

 

Hoewel ik sinds vorig jaar bij verschillende Buurtlabjes*  moestuinprojecten doe met kinderen, ben ik geen superervaren moestuinder. Dus ben ik ook aan het zaaien gegaan, gewoon binnen (op een nogal tochtige keukenvloer dus zo warm staan ze bij mij gelukkig niet…) En wist ik niet zeker of dat roze schimmeltje die op onze potjes verscheen wel of geen kwaad kon… En met een beetje proberen, lezen in m’n ecologische moestuinbijbel en speuren op het internet kom je een heel eind!

Wat ik (ondertussen) weet over radijsjes…

Radijsjes zijn er altijd vroeg bij! Je kunt ze het hele jaar door zaaien, van februari tot december. Het beste zaai je ze gelijk op de goeie plek in de tuin of grote pot, zodat ze kunnen doorgroeien. Want door het verpotten loop je het risico de worteltjes te beschadigen en komt er van het radijsje niets meer terecht…. Tot half maart zaai je ze onder glas, of vliesdoek tegen de kou ’s nachts. Heb je geen (glazen) kasje of vliesdoek. Maak dan van een opengeknipte petfles een mini-kasje, die je als een stolp over je plantje zet, zo lukt het ook! En als je radijsjes genoeg water geeft, worden ze niet zo pittig, maar krijg je lekker knapperige frisse radijsjes!

 

 

 

En dus zat ik op een zaterdag samen met dochter E.  m’n radijsjes toch maar te verpotten**, want nog langer in het kleine potje, dat gaat zeker geen volgroeide radijzen opleveren, en naar buiten, dat overleven de radijsjes in onze winderig tuin nog niet. Tot nu toe zien ze er goed uit!

En nu het weer beter wordt en de zon eindelijk over de huizen in de tuin komt, kunnen we hier in de binnentuin ook beginnen met zaaien. Als eerste een paar rijtjes radijzen, want al zoekend kom ik steeds lekkerder recepten tegen, bijvoorbeeld deze salade, waar niet alleen het rode knolletje, maar ook het eetbare blad gebruikt wordt.

 

Groene blaadjes met radijs, gerookte makreel en sesamdressing

 

 

INGREDIËNTEN

 • 100 g gemengde jonge blaadjes, bijv zuring, veldsla, postelein, raapstelen, jonge rucola of spinazie (of een zakje gemengde salade uit de supermarkt…)
 • 1 bosje radijs mét groen
 • 100 g gerookte makreelfilet
 • 50 g Chinese preischeuten of een andere kiemgroente (ik gebruikte gewoon tuinkers…)

Voor de dressing:

 • 3 el zonnebloemolie
 • 1 el sesamolie
 • 3 el mirin
 • 1 el Japanse sojasaus
 • sap van 1/2 limoen of naar smaak

BEREIDING

 • Was en droog de slablaadjes.
 • Bewaar 8 radijsjes met groen. Snij het groen van de overige radijsjes en snij ze in plakjes.
 • Pluk de makreelfilet in stukjes.
 • Roer de olies, mirin, sojasaus en limoensap tot een dressing. Breng op smaak met zout en peper.
 • Meng de blaadjes en plakjes radijs met de dressing en verdeel over 4 borden.
 • Verdeel de vis erover en garneer met de hele radijsjes en een pluk kiemgroente.

 

En hoewel mijn kinderen dol zijn op gerookte makreel, dacht ik dat dit toch eerder een salade zou zijn voor een maaltijd zonder kinderen… Maar dat viel erg mee!

 

Morgen: De wortel!

 

 

Meer lezen over moestuinieren?

Elke donderdag mijn nieuwe #MoestuinMaaltje mét kweekweetje (inclusief printable om te printen en bewaren!): www.dianavanewijk.nl

Wil je meer slimme kweekweetjes? Volg me op mijn blog: www.meriambeek.nl
En voor inspiratie voor lekkere #moestuinmaaltjes kijk je op mijn Pinterest bord.

Ook de moeite waard: Marlis (die ook het prachtige printable recept maakte, deelt elke week op haar blog mooie printables van groenten: www.letterhand.com

 

 

Diana van Ewijk, Marlis Zimmermann en ik hebben de handen inéén geslagen om ervoor te zorgen dat die 44 miljoen (!) mini-moestuintjes die Albert Heijn weg heeft gegeven echt opbloeien en tot lekker maaltje worden verwerkt.

Want wat moet je anders met die bossen peterselie en die bergen radijs? Een #moestuinmaaltje maken natuurlijk!

 

 

*BuurtLabjes zijn vierkante meter tuintjes voor kinderen van BuurtLab. Samen met kinderen uit de buurt zaaien, verzorgen en oogsten we de groente en maken er iets lekkers mee. Zoals deze friszoete wortel, radijs, rozijnensalade

**Bij de Zaden- en Stekjesruilmiddag bij Stroop Rotterdam, een pop-up marktje van Buurt Bruist, Natuurlijk Spangen en de Buitenboel.